Noppeid IT ajaloost

Tehnika, eriti just IT-sektoris, areneb meeletu kiirusega. Meeleheitlikult üritatakse luua järgmist maailmamuutvat leiutist või teenust, millega elu paremaks muuta, kuid mitte iga esmapilgul hea või ägedana tundunud ideed pole suudetud edukalt teostada. Toon välja kolm toodet, millel oli potentsiaali, kuid millegipärast ebaõnnestusid:
Google Glass prototüüp.

Google Glass

Google Glass on 2012 aastal tutvustatud prillide asemel kantav pisiarvuti, millel oli ekraan, kaamera ja pisike puuteplaat. Seadet kanti nagu tavalisi prille, mida siis juhiti kas häälkäsklustega või, limiteeritult, kasutades puuteplaati. Mõeldud oli et see hakkab asendama nutitelefone ja aitab inimest igapäevaelus, näiteks navigeerimisel, võõrkeelest tekstide tõlkimisel, info vastavalt asukohale, nt bussiajad kui oled bussipeatuses, projetseerides infot vaatevälja, ehk tehnoloogia mis on tuntud kui augmented reality.Glassile sai hukatuseks liiga kallis hind ($1500), pealegi algul said seda osta vaid hoolikalt valitud indiviidid, ja privaatsusmured, kuna sellega sai "märkamatult" filmida keda või mida iganes. Algne Glass oli oma ajast ees ja 2015 selle tootmine lõpetati, vähemalt mõneks ajaks. Praegu on see uuesti arenduses, aga seekord on sihtmärk peaasjalikult tööstuses abiks olla.

Lytro

Lytro kaamerad olid erilised: pildisensori ees oli mikropeeglitest koosnev "filter", tänu millele salvestati lisaks valguskiirte tugevusele ja värvile ka nende suunainfo, tänu millele nad suutsid tehtud pilti refokusseerida peale selle tegemist. Kuna fokusseerimine polnud enam nii tähtis, sai pilte teha kiiremini ja kasutada suure avaga objektiive. Teine pool Lytro maagiast oli nende tarkvara, mille kasutamiseks tuli "toored" pildid üles laadida nende veebikeskkonda, mis tegi salvestatud infost "valmis" pildi. Lytro kaamera oli kallis ($1600) ja kogu see nende keskkonnas pilditöötlemine tülikas ning aeganõudev, mistõttu erilist edu nad sellega ei saavutanud. Aga kuna idee oli võimas, hakati selle vastu huvi tundma ja telefonitootjad suutsid välja arendada sarnase tehnoloogia, mis töötas juba olemasolevate telefonide peal, vajamata spetsiaalset riistvara, oli kirstunaelaks Lytro-le.

Project Ara

Project Ara oli Google nimetus modulaarsele nutitelefoni projektile, mille ta Motorolalt üle võttis. Idee oli asjal hea, igaüks saab valmisolevatest klotsidest kokku panna täpselt enda vajaduste järgi nutitelefoni, jättes välja kõik ebavajalikud asjad. Seade oleks ajapikku jupiti uuendatav ja parandatav, vähendades niimoodi ka elektroonikajäätmeid, mida tänapäeval liiga palju on. Kuid kogu see modulaarsus  tegi seadme omajagu suuremaks ja kohmakamaks, samuti oli probleeme moodulite kinnitumisega ja nende kukkumis-/põrumiskindlusega. Probleemide ärahoidmiseks hakati modulaarsust vähendama, kuni algsest ideest ei jäänud peaaegu midagi alles, ning kogu projekt lükati tahaplaanile, mis Google toodete ajalugu vaadates tähendab suure tõenäosusega projekti katkestamist.

Comments

Popular posts from this blog

Arendus- ja ärimudel

IT-turvarisk

Copyleft