IT profi tunnused

IT proff on nii lai mõiste, et päris ühe malli järgi seda võtta ei saa. Nagu igal elukutsel, on ka siin omad kitsad spetsialiseerumised, mis üksteisest kardinaalselt erinevad. Näiteks riistvara programmeerija maailm näeb kardinaalselt erinev välja veebiarendaja omast, olgugi et mõlemad kutsuvad ennast programmeerijaks/arendajaks. Aga siiski on võimalik leida ka ühiseid jooni, mida mõlemad vallata võiks, et tänasel tööturul hästi hakkama saada. Üritan siin mõned neist välja tuua:

  • Peab valdama mõnda programmeerimiskeelt. Seejuures pole tähtis mis keelt, vaid et saaks üldisest protsessist ja loogikast aru. Muidugi on võimalik pea igas IT valdkonnas pisikese progemisega enda tööd toetada, näiteks automatiseerides mõnda rutiinset tegevust. Ja kui üks keel juba selge on, läheb ka teiste õppimine ladusalt.

  • Olema analüütilise mõtlemisega. IT enamuses koosneb probleemilahendamisest, mille kõrvalnähud on siis vastavalt spetsialeerumisele programmeerimine, võrgutamine, nõuete disain jms. See vast ongi kõige tähtsam ja läbivam omadus mida vaja, sest kuidas sa mingit probleemi lahendad, kui sa ei oska omale selgeks teha kust alustada ja kuhu suunas liikuda.

  • Peab olema team player. On müüt, et itimehed on eraklikud nohikud kuskil nurgas, kes nokitsevad oma asja teha. Kuid kui tänapäeval koolis ja/või ettevõtetes ringi vaadata, siis see asi nii ei kipu olema. Näiteks mitte ükski arendaja ei suuda tänapäevaseid infosüsteeme üksinda valmis treida, ükski admin ei halda suurt serveriparki üksinda jne. Pea iga tööülesande puhul on vaja teha koostööd teiste tiimiliikmetega. Egoistlik geenius töökohas on kiire surm heale töökeskkonnale. 

    Üks huvitav video siia juurde: The Myth of the Genius Programmer

  • Korralik väljendus- ja suhtlemisoskus. Veidi käib kokku eelmise kahe punktiga, aga piisavalt tähtis et eraldi ära mainida. Väljendusoskus peaks olema piisav, et oma mõtteid ja ideid tiimikaaslastele arusaadavaalt ja üheseltmõistetavalt selgitada. Meeskonnal on raske funktsioneerida kui mõnest liikmest alatihti valesti aru saadakse. Suhtluse puhul ei pea olema sotsiaalne liblikas, vaid piisab sellest kui suudetaks inimestega viisakalt ja rahulikult suhelda, ega ei väriseta sotsiaalkontakti ees.

  • Suur ja kiire õpivõime. IT maailm areneb nii meeletu kiirusega, et kui sa kaasas joosta ei jõua, võid kiirelt avastada ennast istumas ajale jalgu jäänud oskuste otsas. Muidugi kui kõik uutele asjadele tormi jooksevad, võib tekkida olukord kus just need "vanad oskused" hinda lähevad, kuid see on pigem endale karuteene tegemine.

Kindlasti nõuab iga olukord erinevaid oskusi, aga need võiks siiski ühele heale itimehele defineerivad olla.

Comments

Popular posts from this blog

Arendus- ja ärimudel

IT-turvarisk

Copyleft