Veebikeskkondade kasutatavus

Negatiivne

Negatiivse näitena tooksin välja TalTechi õppeinfosüsteemi (ÕIS). Olles kokku puutunud Tartu Ülikooli ÕIS-iga, on TalTechi variant mitmes kohas puudulik. Esialgne õppimiskiirus on päris aeglane, kuna süsteem on segane. Tundub nagu sarnast infot on duubeldatud mitmesse kohta, aga samas väikeste muudatustega. 

Tõhususe koha pealt vaataks eelkõige ainetele registreerumist, mis õppuri jaoks võiks põhiline kasutusjuhtum ÕIS-i puhul olla, ja see on suhteliselt nadi. Seda eelkõige quality of life poolest, mitte funktsionaalsuse poolest. Isiklikult kõige rohkem häirib see, et aineid ja rühmi deklareerides ei näidata samas vaates tunniplaani, vaid selle jaoks peab eraldi tunniplaani vaatesse minema ja kattuvusi otsima. Kes pimedalt soovitatud tunniplaani järgib, seda see vast ei puuduta, kuna kõik peaks klappima, aga kes teises järjekorras aineid võtta tahab peab omajagu vaeva nägema.

Kui uue semestri algul uuesti ainetele registreerima hakata, siis tuleb üpris kiiresti kõik meelde, aga sellele kindlasti aitas kaasa ka eelmistel semestritel suur peamurdmine et ÕIS-ist aru saada. Võiks arvata et vigu väga ei tehta, kuna süsteemi keerukuse tõttu tuleb kõik oma tegevused mitu korda enne üle kontrollida, mis võiks tagada hea tulemuse.

Kasutuskogemuse kohta võib öelda et on rahuldav. Oma asjad saab lõpuks ikkagi tehtud, kuigi kõik võtab omajagu aega, süsteem on keerukas ja veidi aeglane. See-eest teeb ÕIS seda mida vaja, ehk võib öelda et on küll kasulik.

Positiivne

Positiivse näitena tooks välja Digital Oceani (DO) pilveserverite halduskeskkonna. Eelneva kogemuseta serveri ülesseadmine käis kiirelt ja lihtsalt. Kiire interaktiivne tutorial alguses näitas põhiasjad kähku kätte ära ja süsteemi dialoogid aitasid lisafunktsioonide seadistamisel. Kõik elemendid on loogiliselt grupeeritud, seega käis esialgne õppimine päris kiiresti, samamoodi ka hilisem kasutamine. Kui miskit probleeme valmistab siis DO-l on suurepärane õpetuste kogumik, mis aitab kähku edasi liikuda. 

Loogiline ülesehitus aitab ka peale pausi tagasi tulles kiirelt vajalikud funktsioonid üles leida, samuti aitab elimineerida vigu juba enne nende tegemist. Vead iseenesest võivad tõsised olla, näiteks kustutad oma serveri ära, aga kuna kriitilisi asju ei lasta ilma kinnituseta teha, siis ei tohiks need väga sagedased olla. 

Dumbuserina on DO-d väga meeldiv kasutada, kuna kõik on hästi sildistatud ja grupeeritud, vajalikud asjad leiab kiirelt üles. Kasulikkuse puhul võib öelda et kuigi on teisi sarnaseid teenusepakkujaid, siis oma tööga saab DO eesrindlikult hakkama. Aga eks see olene ka kasutaja enda tasemest.




Comments

Popular posts from this blog

Arendus- ja ärimudel

IT-turvarisk

Copyleft