IT abivahend

Selle nädala ülesandeks oli kirjutada mõnest enda jaoks uudsest IT tugilahendusest. Kuna varasemalt kokkupuudet sellega põhimõtteliselt pole olnud, siis tundus kõik uus. Näiteks sattusin otsinguga peale mängurile, kes on õlgadest allapoole halvatud, seega tavapärase klaviatuuri ja hiire kasutamine ei tule tema puhul kõne alla. Ta kasutas joystick-u laadset süsteemi, mida juhtis lõuaga ja "hiirenuppudeks" olid lülitid peatoe küljes - üks ühel pool ja teine teisel pool. Selline süsteem võimaldas tal ratingu järgi mängida isegi paremini kui keskmine mängur. Muidugi nõuab sellise süsteemiga nii vilunuks saamine väga suurt harjutamist.

Edasi uurides jõudsin sellise start-upini nagu Neuralink. Elon Muski loodud ettevõte töötab välja neuroproteesi, mille lõpp-eesmärk on aju otsene ühendamine arvutiga. Seadme toimimiseks on vaja ajusse sisestada elektroodid, mis korjavad üles elektriimpulsse ja neist saadud infot tõlgendades on võimalik saata arvutile (või mistahes teisele ühendatud seadmele) käsklusi. Elektroodid on aga peenemad kui inimese juuksekarvad ja nende siirdamisega inimkirurg väga hästi hakkama ei saa, seega töötati välja õmblusmasina taoline seade, mis suudab paigaldada elektroodide kiud läbi ajukoore, veresoonte vahele, hoides niimoodi verejooksu minimaalse. Elektroodikimpude signaalid tuuakse kolju sees kokku kõrva taha, kus asub antenn, mis vahetab infot väljaspool asuva seadmega, mis ka toidab kogu süsteemi. Selline lahendus võimaldab teha uuendusi ja parandusi seadmele ilma kirurgiata.
Neuralink
Ilmselge funktsioonina on sellisel seadmel võimekus luua puuetega inimestele lihtsam arvutikasutusviis, mis kindlasti parandaks elukvaliteeti. Kuid mitte ainult arvutitega kasutamiseks, vaid kuna elektroodide ja neuronite koostöö töötab mõlemat pidi, on võimalik stimuleerida mingit ajuosa, luues inimesele sensatsiooni vastavast funktsioonist. Näiteks proteeskäe puhul anda ajule puutetunde signaal, mis aitaks paremini asju haarata. Tehnoloogia edasiarenes peaks olema ideaalis võimalik ka pimedatele pilti kuvada. Samuti on Neuralinki nägemuses et see seade muudaks kõigi inimeste elu, mitte ainult füüsiliste puuetega inimeste abistamiseks. Näiteks epilepsia, Parkinsoni ja depressiooni raviks, mäluvõime parandamiseks, liigutuste korrigeerimiseks. Kuigi katsetused rottide ja ahvide peal on olnud paljulubavad, ei ole veel inimkatseteni jõutud.



Comments

Popular posts from this blog

Arendus- ja ärimudel

IT-turvarisk

Copyleft