Jalgujääja ja kõikumatu tala

Internet, nagu me seda tänapäeval tunneme, polnud päris selline nagu praegu. Algselt vaid suurtes teadus- ja riigiasutustes olnud süsteem on praeguseks levinud kõikjale, ning käib meiega kaasas põhimõtteliselt igal pool. Mõned lahendused on muidugi selle meeletu arenguga ajale jalgu jäänud, kuid mõni sammub algusest pealt edukalt ka tänapäeval edasi.

Kõikumatu tala: E-mail

Algselt oli e-maili eelkäija oli ajapõhise kasutusega arvutites kasutajate vahel jagatud failide loomine, mis vaikselt arenes edasi tänapäevaseks e-posti teenuseks. Vahepeal oli etapp, mis nõudis et nii saaja kui saatja oleksid samal ajal võrgus, mis meenutab varajaseid otsesuhtlus programme. Praegu saad siiski enamikes programmides sõnumid kätte ka siis kui samal ajal ühendatud ei olnud. Algselt spetsiaaltarkvara nõudnud e-maili teenused on põhiliselt kolinud internetti ja neid saab igaüks kasutada otse veebibrauseris. On ka olemas desktop-rakendused e-posti haldamiseks, kuid enamasti kasutavad neid tundlikumad ärikasutajad, veebipõhised rakendused on enamustele inimestele piisavalt head. 
E-maili püsimajäämisele on kindlasti kõvasti kaasa aidanud ühtne standardisüsteem (SMTP, IMAP ja POP3), mis võimaldab kirjade saatmise lahti siduda konkreetsetest programmidest, tagades niimoodi avatud süsteemi. See annab ka eelise tänapäevaste otsesuhtlusrakenduste ees, mis on tavaliselt seotud konkreetse suhtluskliendiga.

Jalgujääja: Minitel

Minitel terminal

Minitel oli põhimõtteliselt internet enne veebi tulekut. Koosnes see pisikesest kastist, millel oli klaviatuur, ekraan ja modem. Protsessorit polnud, see-eest tehti kõik arvutused keskses mainframe-s, millega infot vahetati telefoniliinide kaudu. Veidikene nagu tänapäevane pilvetehnoloogia. Kuna Minitel töötas telefonivõrgu peal, haldas seda Prantsuse Telekom, aga teenus ise oli suhteliselt vaba, võimaldades kasutajatel oma privaatseid teenuseid pakkuda. Ja vast suuresti tänu sellele, et terminalikastid anti igale Prantsuse telefoniteenuse kasutajale tasuta, saatis Miniteli suur edu. Valikus oli üle 25000 teenuse, näiteks uudiste lugemine, pangakonto haldus, suhtlus, mängud jne. Ja seda kõike enne kui World Wide Web üldse leiutati.
Kuigi süsteem ise töötas ilusti, ei suudetud (või ei tahetud) kaasas käia arvutigraafika arenguga, ega modemeid uuendada, oli tulemus teada: Interneti võidukäik trampis üle ja Minitel võrgustik võeti kasutuselt maha aastal 2012.


Allikad:


Comments

Popular posts from this blog

Arendus- ja ärimudel

IT-turvarisk

Copyleft