Reaalajasuhtlus vs vanakooli telefonisuhtlus

Enne mobiiltelefonide tulekut võisid arvestada, et kui majast lahkusid, kadusid põhimõtteliselt musta auku, olid kadunud kuni jõudsid sihtkohta. Kõik see muutus mobiiltelefonide tulekuga. Tekkis võimalus inimesi kätte saada hoolimata kohast kus nad parasjagu viibisid. Leviprobleemid välja arvata, aga ka siis võis näiteks aidata SMS. Tänapäeval ei ole kerge leida inimest, kellel poleks taskus nutitelefoni, ent ometigi on telefonikasutus telefonina jäänud tahaplaanile, eelkõige kasutavad vanakooli helistamisfunktsionaalsust vanemad inimesed või ärikasutajad ja noored (vähemalt omavahel) suhtlevad pigem reaalajasuhtlus kanaleid kasutades.

Aga mis on toonud nii suure populaarsuse sõnumivahetusrakendustele? Üks põhjuseid on kindlasti odavus. Ei saa öelda et see päris tasuta oleks, sest interneti eest peab ikka maksma, aga üldjuhul muid tasusid ei rakendu. Teine, ja võibolla üks suurimaid põhjuseid, on mugavus. Sõbrale "traati tõmmates" pead lootma, et ei taba hetke kui sõber parasjagu vastata ei saa. Messengeri-rakendust kasutades sellist probleemi pole, saadad sõnumi ära ja vastatakse kui on sobiv hetk. SMS muidugi töötaks sama moodi, aga see on jällegi kole arhailine lahendus mille eest lisaraha tahetakse. Muidugi kui midagi väga pakilist on siis ei pole muud rohtu, tuleb ikka toru kätte võtta ja kõne peale tõmmata. Platvormisõltumatus on ka hea argument, saad tuttavatele kirjutada kasvõi telekast, vastavat rakendust kasutades, sealjuures mtimed rakendused suudavad teha häälkõnet tavatelefonile. Reaalajasuhtlus enamasti pakub ka varianti teha grupivestlus, mis on suht asendamatu tööriist grupiviisilisi tegevusi planeerides, ja miks ka mitte niisama tühjast-tähjast sõprusringkonnaga vestlemiseks. Sinna juurde lisada veel videokõned, mis pealegi on üldjuhul isegi parema helikvaliteediga kui telefonikõned. Kuigi MMS-ga on võimalik saata multimeediasõnumeid, on see ajale jalgu jäänud süsteem ja tänapäeval kasutust põhimõtteliselt ei leia, sõnumirakendustes saab pildid/failid saadetud valutumalt, arvestades mis tariife MMS eest nõutakse.

Üks suur-suur miinus enamkasutatavates reaalajasuhtlus kanalites on privaatsus, või õigemini selle puudumine. Eriti jõhkralt on see silma jäänud Facebooki messengeri kasutades, kui hakatakse näitama reklaame eravestluses kirjutatud sõnade põhjal. Vanakooli telefoniside on aga krüpteeritud, seega selle pealtkuulamine on raskendatud, kuid siiski ka mitte võimatu.


Kaasaegne ühiskond nõuab kaasaegseid suhtlusvahendeid ja vanakooli telefonikõned ja -sõnumid hakkavad tahaplaanile jääma. Kuigi pole kartust et nad täitsa välja sureks, kuna äriajamine nõuab siiski kiiret kontakti, jäävad nad aina rohkem reaalajasuhtlus vahenditele alla ja noored eelistavad mugavamaid suhtluskanaleid.


Comments

Popular posts from this blog

Arendus- ja ärimudel

IT-turvarisk

Copyleft